Autó-adatbázis

Már kapható a „csináld magad” elektromos autótöltő

Article title

Némi műszaki vénával megáldva akár 30 perc alatt önállóan is összeszerelhető az az elektromos autók töltésére alkalmas állomás, melyet a Phoenix Contact egy május végi konferencián mutat be Magyarországon. A „csináld magad” rendszer megoldás lehet akár otthonra, de szállodák, irodaházak, sportlétesítmények vagy hagyományos benzinkutak számára is, ahol időszerű a parkoló e-töltővel történő felvértezése.

A magyar utakon is egyre több a tisztán elektromos üzemű autó, ugyanakkor a töltőállomások számosságát tekintve még van hova fejlődni. Sokszor éppen azokon a helyeken nem található „csatlakozó”, ahol amúgy is sokat pihen a gépjármű: irodaházak, szállodák, sportlétesítmények parkolóiban. Erre kínál megoldást a Phoenix Contact „csináld magad” csomagja, melyel akár 30 perc alatt e-töltőállomást létesíthetünk.

„A konstrukció lényege, hogy nem kell foglalkozni az egyes elemek kiválasztásával és társításával, ezeket egyben, egy részletes szerelési útmutatóval együtt szállítjuk. Tulajdonképpen a csomag tartalmával és a leírásban szereplő kiegészítő eszközökkel (pl.: kábel, kábelcsatorna, sorkapocs) a telepítés egy csavarhúzókészlet birtokában elvégezhető” – mondta Pálos Gábor, a Phoenix Contact magyarországi képviseletének vezetője.

Vissza a jövőbe – DeLorean töltés 1 óra alatt

A töltőoszlopokhoz elektronikát gyártó Phoenix Contactnak nem ez az első nagy dobása a piacon. A cég tavaly a hannoveri kiállításon Barack Obama és Angela Merkel társaságában mutatta be azt a CCS (Combined Charging System) töltőt, mely 350 000 watt leadására képes. A rendszer így a Vissza a jövőbe című film kritikus helyzetét is gyorsan megoldaná: itt az időutazó DeLorean márkájú járműnek 1,21 gigawatt energiára volt szüksége, melyet a CCS kb. 1 óra alatt biztosított volna, ha végül nem csap bele a villám.

A 4, 11 és 22 kW-os kiszerelésben is kapható, s ennek megfelelően 1, illetve 2 jármű töltését biztosító állomás összeépítését egy szakember akár negyed óra alatt is letudhatja. A rendszer töltési paramétereinek beállítása pedig egy notebook segítségével néhány kattintással elvégezhető. A megoldás egyébként támogatja a hálózatba kötést, így a töltőállomás akár az interneten keresztül is felügyelhető.

Több kiszerelésben kapható

„Erre a piacra is igaz, hogy az innováció gyorsabb, mint amit a szabályozás követni tud, miközben az elektromos autók töltése pár éven belül komoly üzletté nőheti ki magát. Ezért is szervezünk E-mobility néven konferenciát a téma alapos áttekintésére, ahol a csináld magad töltőkészletet is bemutatjuk, de szó esik majd a jogi szabályozásról és üzleti lehetőségekről is” - tette hozzá Pálos Gábor.

2017.05.17. 10:25
osszesauto.hu