Autó-adatbázis

Budapest - Bamako 2009

Article title

A pletykákkal ellentétben, 2009-ben ismét Budapestről rajtol, a ma már a Dakar egyetlen szellemi örököseként emlegetett, Budapest - Bamako. A 2009-es futam nagyobb és összetettebb lesz, mint valaha. Eddigi történetében először, két külön útvonalon halad majd a sivatagi show. "A túra kategóriában indulók könnyebb és pihentetőbb szakaszokra vágytak, a versenyzők pedig egyre keményebb kihívásra éheznek." - nyilatkozta a futam fővédnöke, Villám Géza. A túra kategóriában is hosszúak lesznek az etapok, de sokkal jobb minőségű utakon halad majd a mezőny. Marokkó nevezetességeit, Casablancát, Marakest és Tangert is érinti majd a 300 túrázó.

A verseny útvonal minden eddiginél izgalmasabbnak és kalandosabbnak ígérkezik. Az idén egy 2700 kilométeres szuper maratoni etap is lesz Bresciatól a Szahara kapujáig. A marokkói kősivatag után komoly dűnék és idegőrlő szaharai szakaszok várnak az indulókra. A mauritán határtól Bamakoig, 300 kilométer kivételével aszfaltot nem is érintenek az indulók. "Nagyon nagy cipőt hagyott maga mögött a Dakar Afrikában. Megtisztelő, de nagyon kemény feladat ezt az örökséget átvennünk" - tette hozzá a futam kitalálója. Több olyan etap is lesz a tájékozódási tereprally futamon, amely az elmúlt években a Dakaron is kiemelten nehéz szakasznak számított.

Mindkét kategória indulói egyszerre rajtolnak majd Budapestről, és egyszerre érkeznek a Mali Köztársaság fővárosába 15 nappal később. A futamon eddig 560 csapat jelezte indulási szándékát, 150-en már be is neveztek. A túra kategóriában a nevezés már lezárult. A rajtvonalnál az indulók több mint fele külföldi lesz.

A 2009-es futam egyik kiemelt erkölcsi támogatója a Magyar Külügyminisztérium lesz. Dr. Berta Krisztina, a konzuli osztály vezetője és a futam szervezői februárban megállapodtak abban, hogy az idén szorosabb és koordináltabb együttműködés keretében támogatja a Külügyminisztérium a Budapest - Bamakot. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára, dr. Újhelyi István, szintén támogatásáról biztosította a futamot és elmondta, hogy "a Budapest - Bamako kiemelkedő magyar kezdeményezés, amely alkalmas országunk hírnevének öregbítésére és a maga nemében nem összehasonlítható a Dakar Rallyval".

Annak ellenére, hogy a "Nagy afrikai futam" egyre nagyobb és profibb, hű marad eredeti gyökereihez. Idén egy új kategóriával bővül a mezőny. A Bamako Spirit kategóriában nagyon olcsó, nagyon rossz minőségű vagy humoros járművekkel lehet indulni. A kategória célja, hogy a futam eredeti szellemiségét életben tartsa. Itt nincs nevezési díj, a keretbe bekerülni pedig videó pályázat segítségével lehet. A Bamako Spirit a túraútvonalon halad majd.

A Budapest - Bamako 2009-es januári rajtját egy háromfordulós belföldi előfutam sorozat előzi meg. Az első futam a március 28-án megrendezésre kerülő "Bázakerettye - Egy Éjszakás Kaland" elnevezésű előfutam lesz. A feladat, hogy Budapestről kell az éj leple alatt árkon-bokron eljutni Bázakerettyére. A pontos útvonal a rajt pillanatáig titkos. Az előfutam sorozat fénypontja, a mini Bamako, a hagyományos Budapest-Makó lesz.


Háttér információk:

BUDAPEST-BAMAKO 2009
Rajt: 2009. január 17. Budapest
Cél: 2009. január 31. Bamako

Táv: 8314km

Verseny etapok:
Budapest - Brescia: 851 km
Brescia - Merzouga: 2621 km
(3 napos super maraton)
Merzouga - Foum Zgid: 410 km
Foum Zgid - Tadalt: 450 km
Tadalt - Smara: 437 km
Smara - Tropic Of Cancer: 770 km
TOC - Bou Lanoar: 370 km
Bou Lanoar – Atar: 480 km
Atar - Tidjikja: 450 km
Tidjikja - Kiffa: 400 km
Kiffa - Korera Kore: 450 km
Korera Kore - Banamba: 375 km
Banamba - Bamako: 250 km

2008.03.13. 08:51
osszesauto.hu