Autó-adatbázis

Új üzemanyag-takarékossági Guinness-rekord

Article title

2006. április 4-én John és Helen Taylor 78 nap folyamatos autózást követően megérkezik Londonba, és ezzel véget ér a Shell Üzemanyag-takarékossági Világrekord-kísérlet. A motor leállításával, az embert próbáló kísérlet befejeztével, a Shell-lel együtt új Guinness világrekordot állítanak fel: egy átlagos autóval, a legkevesebb üzemanyag felhasználással járó világkörüli út rekordját, mindössze 24 tanknyi Shell benzin – az új Üzemanyag-hatékony Formula – felhasználásával

A Taylor házaspár január 17-én indult útnak, és 78 nap alatt 25 országon áthaladva 28 970 km-t tett meg. Az út legjelentősebb számadata azonban minden bizonnyal az út során felhasznált üzemanyag- mennyiség: mindössze 1303 liter üzemanyagra volt szükségük, amely azt jelenti, hogy 22,2 km/l átlagos fogyasztást sikerült elérni! A VW hivatalos kombinált ciklusra (városi és országúti ciklusok kombinációja) vonatkozó adatait tekintve, - amely egy VW Golf FSTI1.6 esetén 7 liter/100 km, azaz 14,3 km/l - ez az eredmény egyaránt meglepő és rendkívüli.

Az út során a házaspár szélsőséges időjárási körülményekkel és útviszonyokkal találkozott. Autóztak mínusz 15 Celsius fokban Macedóniában, plusz 46 Celsius fokban az ausztráliai vadonban. Vezettek jégesőben, trópusi viharban, ciklonban, felhőszakadásban, szélviharban, hóesésben és árvizes területen egyaránt. Áthajtottak síkságokon, hegyvidéken és hepehupás ösvényeken. Azonban a nehéz körülmények ellenére is sikerült teljesíteni a rekordot a Shell innovatív Üzemanyag-hatékony Formulájának és a "Jóval – messzebb" vezetési technikának köszönhetően.

A házaspárt miniszterek köszöntötték, táncoló tevék, rapsztárok és maori harcosok szórakoztatták. Indiában majmokkal, Bangkokban szélsebes tuk-tukokkal (motorizált riksa) találkoztak. Bármerre is jártak, a média és az emberek ünnepelték őket. Az út során gyönyörű tájakat és számos világhírű látnivalót láttak: a svájci Luzerni-tótól kezdve a havas cseh hegyvidékig, a Sydney-i Operaháztól kezdve a San Franciscó-i Golden Gate hídig.

"Ez a túra egy csodálatos álmunk megvalósulását jelenti számunkra. Életre szóló út volt, felejthetetlen élmény. Igazi technikai kihívás az üzemanyag, és valódi kitartási próba a résztvevő csapat számára. Büszke vagyok rá, hogy a Shell-lel sikerült felállítani ezt a rekordot" – nyilatkozta John Taylor. John és Helen felváltva vezetett a világkörüli út során, ahol számtalan emlékezetes élményben volt részük. Mindezek ellenére boldogok, hogy a Guinness Világrekorddal kezükben végre visszatértek az Egyesült Királyságba. "Borzongató érzés visszatérni egy ilyen hosszú út után… amit ráadásul ilyen kevés üzemanyaggal tettünk meg. Ez a teljesítmény egy fantasztikus csapatmunka eredménye" – tette hozzá Helen Taylor.

"Munkánk során arra törekszünk, hogy egyre korszerűbb és egyre jobb üzemanyagot kínálhassunk a vásárlóknak világszerte. Régóta azon dolgozunk, hogy az autósok igényeinek megfelelő, gazdaságos üzemanyagot fejlesszünk ki, amellyel az eddigieknél több kilométert tehetnek meg" – nyilatkozta Roger Cracknell, a Shell üzemanyag-takarékossági szakembere. "Ez a vállalkozás kitűnő alkalmat jelentett arra, hogy a legújabb laboratóriumi munkánkat az úton is leteszteljük. A hihetetlenül kevés tankolás bizonyítja a Shell Üzemanyag-hatékony Formula és a „Jóval – messzebb" üzemanyag-takarékos vezetési technika – amelyeket a Shell Taylorék segítségével tovább tökéletesített - hatékonyságát. Büszkék vagyunk Taylorék teljesítményére és a legújabb formulánkra."

Ez a túra a Shell vásárlók iránti elkötelezettségét is tükrözi: a rekord felállítást követően a Shell a világ több országában is bevezeti az Üzemenyag-hatékony Formulát. „Taylorék teljesítményének szellemében arra törekszünk, hogy a hétköznapi autósok számára is elérhetővé váljon ez a hatékonyság – függetlenül attól, hogy hol élnek és milyen autót vezetnek – annak érdekében, hogy ők is felállíthassák egyéni rekordjaikat" – nyilatkozta Nick Allen, a Shell üzemanyagért és töltőállomásokért felelős nemzetközi igazgatója.

A 78 napos rekorddöntő út során Taylorék 4 kontinens 25 országán utaztak keresztül. Íme néhány érdekes információ az utazásról:

Alapadatok

Távolság: 28 970 km a Föld körül, egy irányban haladva két ellenőrzési pontot érintve.
Tankolások száma: 24
Felhasznált üzemanyag: 1303 liter
Átlagos megtett távolság: 22,2 km/liter
Maximum és minimum sebesség : 25 km/óra és 110 km/óra
Vezetés megosztás : 50% John, 50% Helen
A legtakarékosabb szakasz: El Pasó-tól (Texas) Houstonig (Texas) = 1216 km 48,31 liter üzemanyaggal. Átlag: 25,17 km/liter.

John és Helen kedvencei

Kedvenc ország: John-nak Pakisztán. Az útviszonyok – útminőség, forgalom – igazán nagy kihívást jelentettek, de ennek ellenére is nagyszerű eredményeket értek itt el.
Helennek Ausztrália. Szereti ezt az országot, mivel ez a hazája. Helen itt egyáltalán nem érezte a teljesítmény miatt ránehezedő nyomást.
Legjobb minőségű utak: Mindkettejük számára Nyugat-Ausztrália. Nincsenek kátyúk, egyenesek és szélesek az utak, kevés a hegy, nincs nagy forgalom.
Az út legizgalmasabb része: Egyikük sem tudott erre választ adni. Mondhatni, hogy az egész út csupa izgalom volt. Minden útszakasz egy újabb kalandot jelentett: új kihívások, új emberek, új látványosságok.
Legszebb emlék: Mindkettőjük számára az, hogy együtt voltak részesei a kalandnak, és felejthetetlen élményekben volt részük.
A legkülönlegesebb élmény: Átautózni egy trópusi viharon és egy forgószélen Ausztráliában.
Az út legrosszabb élménye: A fagypont alatti időjárás okozta körülmények Kelet-Európában.
A legijesztőbb emlék: Amikor hirtelen elnyelte az autót a forgószél: pillanatok alatt 25 fokot csökkent a hőmérséklet, és a kormány majdnem kiszakadt John kezéből, ahogy az erős szél meglökte őket.

2006.04.06. 11:25
osszesauto.hu