Autó-adatbázis

Bemutatkozik a Shell V-Power diesel versenyüzemanyag

Article title

Ezen a hétvégén mérföldkőhöz érkezik az autósport: a Shell V-Power Diesel versenyüzemanyaggal hajtott Audi R10 legelső versenyén a benzinnel hajtott versenyautók legjavával veszi fel a versenyt.

A tavaly decemberben Párizsban bemutatott új autó a szombati 12 órás sebringi versenyen indul először. A júniusban megrendezésre kerülő Le Mans-i 24 órás verseny előtt ez lesz a Shell V-Power Diesel üzemanyag technológia szélsőséges körülmények között végzett legfontosabb tesztje. Ez az első alkalom, amikor egy, a gyártó által támogatott dízel autó elindul az egyik legjelentősebb hosszútávú pályaversenyen, ahol a kiváló teljesítmény, a megbízhatóság és az üzemanyag-takarékosság létfontosságú feltételei a győzelemnek.

Az Audi Sporttal való együttműködés - melynek célja az áttörést jelentő dízel versenyautó fejlesztése - az elmúlt évek legambiciózusabb motorsport-projektje. A tesztelések és a kezdeti előrejelzések is azt mutatják, hogy Sebringben figyelemre méltó erővel kell számolnia az ellenfeleknek. A kiváló Shell V-Power Diesel üzemanyag technológia és a többszörös Le Mans-győztes Audi Sport csapat együttműködésének eredményeként a januári teszteléskor az R10 már az első körben túlszárnyalta a sebringi pályán jegyzett legjobb futamidőt

"Több hónapnyi intenzív fejlesztés után óriási eredménynek számít, hogy az Audi R10-es készen áll arra, hogy részt vegyen egy olyan erőpróbán,, mint amilyen a 12 órás sebringi verseny. A tesztelés során már bebizonyosodott, hogy az autó gyors, ugyanakkor a megbízhatósági verseny hosszan tartó teljesítményt és hatékonyságot is kíván - olyasvalamit, amelyre a Shell V-Power Diesel versenyüzemanyagot tervezték, így az Audinak minden esélye megvan a győzelemre." - nyilatkozta Mike Copson, a Shell Motorsport műszaki igazgatója.

Elképesztő gyorsaságával és teljesítményével az autó még a legmegszállottabb motorsport rajongókat is meglepheti a szombati versenyen. Ráadásként saját kategóriájában ez az egyik leghalkabb versenyautó, amelyet valaha gyártottak, és gyakorlatilag füstmentes. Össze sem lehet hasonlítani az elmúlt évek dízelautóival: a pilóták állítása szerint olyan csendesen fut, hogy még nagy sebességnél sem lehet hallani a V12 TDi motort - csak a légáramlatot.

A nemzetközi motorsport élmezőnyében eltöltött több, mint öt évtized alatt, a versenypályán elért sikerekkel a háta mögött, a Shell számára nem ismeretlen a hosszútávú megbízhatósági verseny világa. Az elmúlt években a Shell látta el kenőanyaggal a Le Mans-i versenyt uraló Audi R8-as autót. Az ezt követő időszakban a Shell kifejlesztette, és Európa-szerte bevezette a Shell V-Power Diesel üzemanyagot. Ezt az üzemanyag-technológiát alkalmazták a versenyüzemanyag gyártásánál is, amelyet 2006-ban az Audi Sport tesztel.

"Többen is meglepődtek, amikor a csapat dízel üzemanyagot tankolt: azt gondolhatták, hogy a csapat kamionjának lesz. A dízel üzemanyag fogalma általában nem kapcsolódik össze az első osztályú versenyteljesítménnyel - a csapat egyik fő célja ennek ellenkezőjének a bebizonyítása. A korábbi tesztelések alapján ismerjük azt a többletet, amit a Shell V-Power Diesel teljesítménye jelent, és bátran kijelenthetjük, hogy az üzemanyag már beváltotta a hozzá fűzött reményeket" - tette hozzá Dr. Wolfgang Ullrich, az Audi Sport igazgatója.


További információ:
Giczi Ágnes
Comprad Kommunikációs Ügynökség
Telefon: 237-0070/104
E-mail: agnes.giczi@comprad.hu

2006.03.17. 18:47
osszesauto.hu