Autó-adatbázis

Augusztus végén indul a Kaukázus Rali

Article title

11 ország, 6,000 kilométer, 17 nap - autós túlélő túra hegyi utakon, egykori és jelenlegi háborús zónákon keresztül.

2008. augusztus 30-án Budapestről indul a legújabb és talán legveszélyesebb flúgos futam olyan régiókba, amelyeket a legtöbben csak a hírekből ismernek. A 11 országon áthaladó Kaukázus Rali érinti többek között Boszniát, Koszovót, Észak-Kurdisztánt és Hegyi-Karabahot is. A legnagyobb és leghosszabb kelet-európai ralira már 10 országból jelentkeztek indulók.

Az amatőr motorsport szerelmeseinek különleges lehetőséget kínál, hogy megismerjék a méltatlanul háttérbe szorult, de páratlan szépségű Kelet-Európa valódi arcát. A budapesti rajt után a versenyzők nekivágnak a Balkán országainak: Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Albánia, Macedónia és Bulgária érintésével érkeznek meg a Boszporusz-csatornához. Ezután a futam végighalad Törökország teljes hosszán, és az iraki és iráni határ mellett elhaladva eléri Grúziát. Az Észak-Grúz hegyvidéket érintve jutnak el a versenyzők Örményországba, majd a bizonytalan politikai státuszú Hegyi-Karabahot körbeautózva érik el 17 napos útjuk végállomását, Jerevánt.

Nem lesz autópálya.

A Kaukázus Ralit kalandtúra specialisták és tapasztalt utazók szervezik olyan területeken keresztül, ahová keveseknek adatik meg eljutni. Céljuk, hogy a résztvevők testközelből ismerhessék meg a 90-es évek - és napjaink - konfliktus zónáit, az ott élők életét, az érintett régiók múltját és jelenét. Emellett a szervezők karitatív programot is hirdettek, és a térségben jelen lévő nemzetközi karitatív szervezetekkel karöltve segítenek egy-egy elmaradott régióban.

A futamon verseny és túra kategóriában nevezhetnek az elszánt csapatok, előbbieknek komoly terepviszonyok mellett bonyolult geo-caching, ügyességi és tájékozódási feladatokat kell megoldaniuk. A túra kategória sem lesz sétavezetés, a szervezők úgy állították össze az útvonalat, hogy minden országban látványos, vadregényes tájakon, úttalan utakon vezessék végig a mezőnyt. Hegyvidéki éghajlat, szubtrópusi zóna, kopár síkságok, poros földutak, sáros csapások, folyómedrek, hófödte hágók, csontszáraz pusztaság, mindezekből kijut az extrém kalandok kedvelőinek.

Akár Moszkviccsal is.

Nincs viszont kikötve, hogy milyen autóval vághatnak neki a nem mindennapi túrának, így mindenki igényeihez és pénztárcájához mérten élheti ki utazási szenvedélyét, hiszen a futamon bármilyen járművel rajthoz állhatnak a bátor kalandorok.

A rali lényege az izgalmas versenyen kívül természetesen a szórakozás és az esti partik. A verseny napi szakaszait ezért úgy állították össze, hogy esélyt adhassanak annak is, aki egy húsz éves Moszkviccsal indul útnak. "Nem sebességőrült utcai harcosokat várunk, hanem olyan kaland- és természetkedvelő utazókat, akik érdeklődnek Kelet-Európa és a Kaukázus varázslatos tájai iránt. És nem utolsó sorban szeretnek terepen autózni. Senki nem fog unatkozni, ezt garantáljuk."- fejtette ki a túra koncepcióját Berényi Attila, a futam főszervezője.

Nem a sebesség, hanem a kitartás, a kreativitás, a probléma megoldó képesség és a csapatszellem fogja eldönteni, kinek a kezébe kerül az első Kaukázus Rali Kupa a verseny végén Jerevánban. A nyertes a díszes kupán kívül ingyenes nevezést nyer a 2009-es Mumbai Xpress Autoriksa Ralira is, amely egy szédületes verseny klinikai eseteknek: két hét motoros riksákkal Dél-India csodálatos tájain át a legendás indiai monszun idején.

Tucatnyi országból várják a résztvevőket.

A mezőny igen színes, hiszen a magyar csapatokon kívül eddig német, norvég, lengyel, román, brit, kanadai, amerikai és dél-afrikai csapatok jelentkeztek a nem mindennapi futamra. Jelentkezni augusztus 15-ig lehet a túra weboldalán., de érdemes minél előbb regisztrálni, mert a szervezők maximum 100 csapatot indítanak.


Kapcsolat:
Berényi Attila
info@caucasianchallenge.com
www.caucasianchallenge.com
0670-313-9087

2008.05.19. 21:31
osszesauto.hu