Autó-adatbázis

Megtriplázza az autós forgalmat a húsvéti hétvége

Article title

Előreláthatóan háromszorosára nő az autós forgalom a húsvéti ünnepek alatt egy átlagos hétvégéhez képest – derül ki az Oszkár.com Telekocsi foglalási adataiból. A legtöbben már csütörtökön elhagyják a fővárost, Pécs, Miskolc és Nyíregyháza irányába az M6-os, M3-as autópályán várható a legnagyobb tumultus. A locsolkodási időszakban a megnövekedett forgalom mellett a pityókás vezetőkre is érdemes odafigyelni: az ORFK adatai szerint minden tizedik balesetet ittas személy okoz.

A négy naposra duzzadt hosszú hétvége megnövelte a magyarok utazási kedvét, így idén rekordszámban kelünk útra az ünnepek alatt az Oszkár.com Telekocsi adatai szerint. Már tavaly is több mint 28 ezren foglaltak maguknak helyet a húsvéti időszakban, ehhez képest idén 40 százalékos emelkedés várható, ami egy átlagos hétvégéhez képest több mint háromszoros növekedést jelent. „Kedd estig már nyolcezer foglalást, összesen közel tízezer lefoglalt helyet regisztráltunk.

Ugyanakkor egyre inkább rövidül az utazás és foglalás között eltelt idő, a legtöbben az indulás előtti napon, valamint aznap néznek fuvar után, így összesen negyvenezer utasra számítunk a hosszú hétvége alatt” – mondta el Prácser Attila, az Oszkár.com Telekocsi oldal társalapítója. Bár a hosszabb utakat előbb foglalják le, még a külföldi célpontok esetén is mindössze pár nappal az indulás előtt keresnek maguknak helyet az utasok.

Az autósok is szeretnek halogatni

„Egyre többen mindössze néhány órával az indulás előtt hirdetik meg szabad helyeiket, így érdemes az utolsó pillanatokban is fuvart keresni” – tette hozzá Gyürüs Máté, a szolgáltatás másik alapítója.

Csütörtök estére várható a legnagyobb tumultus

A legtöbben már a pénteki szabadnap előtti este útra kelnek, így a legnagyobb forgalomra a csütörtök délutáni, esti órákban lehet számítani. Az autósok többsége Budapestről indul, az öt legnépszerűbb vidéki úti cél Pécs, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged és Debrecen. A főváros felé is sokan veszik az irányt a hosszú hétvégén, a legtöbben az előbbi öt nagyvárosból érkeznek az ünnepekre, de Bécsből is sokan ruccannak haza.

Több türelmetlen és pityókás sofőr az utakon

„Az ORFK adatai szerint minden tizedik balesetet ittas személy okoz, nem véletlen, hogy a húsvéti időszakban évről évre fokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség is. Áprilisban induló kampányunkkal ezért a közlekedés biztonságának fontosságára irányítjuk rá a figyelmet” – jegyezte meg az Oszkár.com Telekocsi társalapítója. A családlátogatások és a locsolkodási szokások miatt ilyenkor jellemezően megsokszorozódik az ittas vezetések száma, az átlagos hétvégéhez képest háromszorosára növekvő forgalom miatt pedig több türelmetlen vezetőre lehet számítani. A telekocsi oldal kezdeményezése az ittas vezetés mellett a biztonsági öv használatára hívja fel a sofőrök figyelmét.

Top10 vidéki úti cél a foglalások alapján (budapesti indulás):

  1. Pécs
  2. Miskolc
  3. Nyíregyháza
  4. Szeged
  5. Debrecen
  6. Mátészalka
  7. Kaposvár
  8. Nagykanizsa
  9. Szombathely
  10. Győr

2017.04.13. 10:18
osszesauto.hu