Autó-adatbázis

A magyarok fele még nem tudja, mit csinál pünkösdkor

Article title

A pünkösdi hosszú hétvégére minden harmadik magyar tervez utazást, az Oszkár.com Telekocsi felmérése szerint ugyanakkor sokan majd csak az utolsó pillanatban döntenek a programjukról. A legtöbben Budapestről indulnak, és várhatóan Miskolc, Pécs és Nyíregyháza felé veszik az irányt. Az utazni indulók sem szánnak sokat az ünnepekre, fejenként mindössze 20 ezer forintból szeretnénk kihozni a hétvégét.

A magyarok többsége az otthon oltalmazó ölelésében ünnepli a pünkösdöt. Mégsem mindenkinek édes a pihenés, az otthonmaradók egytizede ugyanis munkával tölti a júniusi hosszú hétvégét – derült ki az Oszkár.com Telekocsi felméréséből.
A válaszadók egyharmada tervez utazást. A legtöbben magyarországi úti célt szemeltek ki maguknak, mindössze a kitöltők tizede lépi át az országhatárt. „Ennél várhatóan végül többen indulnak majd útnak, hiszen minden második válaszadó legfeljebb egy-két nappal a hétvége előtt tervezi meg a programját – jegyezte meg Prácser Attila, az Oszkár.com Telekocsi társalapítója. – A foglalási adataink alapján egy átlagos hétvégéhez képest mintegy másfélszeresére nő ilyenkor az autós forgalom.” A felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbben autóval utaznak, ezt követi a vonat és a busz. Az üres helyeket szívesen megosztjuk másokkal, az autósok közül ugyanis sokan választják a telekocsi szolgáltatást.

Nem tervezünk a hosszú hétvégékkel

A legtöbben szeretteikkel töltik a hosszú hétvégét, az utazásra voksolók is családjukkal vagy párjukkal kelnek útra. Mindössze tízből három utazó marad útitárs nélkül. „Sokan már pénteken elindulnak, emellett szombat délelőtt kell még tumultusra számítani az utakon. Leginkább a Miskolc és Nyíregyháza felé vezető M3-as, illetve a Pécs felé vezető M6-os autópályákon várhatók dugók, ezek a tipikus pünkösdi úti célok ” – mondta el Prácser Attila.
A válaszadók fele egyébként egyáltalán nem figyeli a hosszú hétvégéket. Egy-egy szabadnappal is mindössze a megkérdezettek egyharmada szokta megtoldani. Pedig jövőre érdemes lesz nagyobb figyelmet szentelni a szervezésnek, ugyanis kilenc hosszú hétvége vár ránk.

A felmérés háttere

Az Oszkár.com Telekocsi online kutatás keretében vizsgálta a magyarok pünkösdi utazási terveit, melyben összesen 700 válaszadó vett részt. Az adatfelvételre 2017. május 3. és 17. között került sor. A kutatás nem reprezentatív a hazai lakosságra nézve, ugyanakkor a pünkösddel kapcsolatos véleményeket, attitűdöket jól szemlélteti. A sajtóközleményben szerepelő további információk az Oszkár.com Telekocsi saját foglalási adatain alapulnak. Az Oszkár.com Magyarország legkedveltebb telekocsi oldala, a közösségnek jelenleg közel félmillió regisztrált tagja van.

A pünkösd nem látszik meg a pénztárcán

Habár sok esetben az ár határozza meg a végső döntést, utazási típus választásánál a biztonságos célba érés a legfontosabb. „Az utazók biztonságos, gyors és kényelmes közlekedésre vágynak, így az ár csupán a negyedik legfontosabb tényező” – mondta el Gyürüs Máté. – „Ehhez az is hozzájárul, hogy a pünkösdkor elutazók fele legfeljebb 150 kilométert tesz meg. Ekkora távnál nincs jelentős különbség az egyes utazási típusok ára között” – tette hozzá a szakértő.
Az Oszkár.com Telekocsi felméréséből az is kiderült, hogy a pünkösd nem tartozik a pénztárcát jelentősen megterhelő ünnepek közé. A legtöbb utazó legfeljebb 6000 forintot szán az útiköltségre, az egész hétvégére pedig fejenként maximum 20 000 forintot áldoz.

2017.05.31. 11:26
osszesauto.hu